Διαλογος

Ο Διάλογος είναι το πεδίο παρουσίασης, σχολιασμού και πρόσκλησης για συζήτηση γύρω από θέματα ψυχαναλυτικής θεωρίας και κλινικής πράξης καθώς και διαλόγου της ψυχανάλυσης με τις επιστήμες και την κοινωνία. Αφετηρία του Διαλόγου είναι οι απόψεις που αναπτύσσονται γύρω από το θέμα που επιλέγεται σε κάθε χρονική περίοδο. Η επιλογή του θέματος και των κειμένων γίνεται μέσα από την ψυχαναλυτική και ευρύτερη επιστημονική ή κοινωνική επικαιρότητα. Ο Διάλογος περιλαμβάνει την παρουσίαση δύο εκτεταμένων εισαγωγικών σχολιασμών και τη ροή των σχολίων, σκέψεων και απόψεων. Τα κείμενα των αρχικών σχολιασμών ανιχνεύουν πιθανές κατευθύνσεις του προβληματισμού. Προσπάθειά μας είναι η δυνατότητα ανάπτυξης μίας ζωντανής, ουσιαστικής και τεκμηριωμένης συζήτησης, με αντιπαραθέσεις αλλά και σεβασμό των διαφορετικών απόψεων. Όσοι συνάδελφοι θελήσουν να συμμετάσχουν στο Διάλογο μπορούν να υποβάλουν ένα σχόλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες στη βάση του παραπάνω πλαισίου αρχών. Τα σχόλια δεν δημοσιεύονται σε πραγματικό χρόνο καθώς υπόκεινται σε εκδοτική επιμέλεια.

Χρυσή Γιαννουλάκη, Μάριος Σταυρογιαννόπουλος, Ιάκωβος Κλεώπας.

 

Για τα παλαιότερα θέματα του Διαλόγου (#Διάλογος1, #Διάλογος2, #Διάλογος3) πατήστε εδώ.

 


 ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ 

 

dial web

Στις 3 και στις 10 Μαρτίου 2018, τα μέλη της Επιτροπής Ιστοσελίδας και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, προσκάλεσαν δεκατρείς νέους συνάδελφους, αρκετοί εκ των οποίων ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές, και διοργάνωσαν δύο ημερίδες Διαλόγου και ομάδων εργασίας με θέμα “Η ψυχανάλυση σε έναν κόσμο που αλλάζει", στο πλαίσιο του αντίστοιχου Διαλόγου της ιστοσελίδας της ΕΨΕ. 

Σκοπός αυτών των συναντήσεων ήταν η παρουσίαση και συζήτηση ορισμένων επίκαιρων θεωρητικών και κλινικών ερωτημάτων, που συνδέονται με τις εξελίξεις και τις μεταβολές που έχει επιφέρει η τεχνολογική και η επιστημονική πρόοδος, μέσα σε μία κοινωνική πραγματικότητα η οποία επίσης μεταβάλλεται ταχέως, δημιουργώντας νέες  προκλήσεις και ενδεχομένως αντίξοες συνθήκες στην κλινική εργασία. Αυτό το θέμα έχει ήδη απασχολήσει την ψυχαναλυτική κοινότητα και θεωρούμε ότι θα απασχολήσει ακόμα περισσότερο τους νέους συναδέλφους στο εγγύς μέλλον.

Η εργασία της ομάδας του Διαλόγου επικεντρώθηκε στο ζήτημα των ιδιαίτερων συνθηκών που προκύπτουν από την τεχνολογική εξέλιξη στην επικοινωνία και την ενημέρωση στην κλινική πράξη (θεραπείες μέσω Skype, χρήση των κοινωνικών δικτύων). Η συζήτηση αναπτύχθηκε με αφετηρία ψυχαναλυτικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί και διευρύνθηκε με την συζήτηση κλινικού υλικού,  σύντομα κλινικά παραδείγματα αλλά και εκτενής παρουσίαση θεραπευτικών συνεδριών.

Τα ερωτήματα που εξετάστηκαν κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων : 

  • Το θεραπευτικό πλαίσιο. 
  • Οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις της κλινικής εργασίας μέσω Skype και διαδικτύου. 
  • Οι δυσκολίες ή και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι στην ανίχνευση - ή πιθανώς πυροδότηση - αποδιοργανωτικών κινήσεων. 
  • Η λειτουργία της μεταβιβαστικής σχέσης. 
  • Η λειτουργία της παλινδρόμησης. 
  • Η θέση και η λειτουργία του σώματος και της αίσθησης της φυσικής παρουσίας και έκφρασης (ή της αντίστοιχης απουσίας) του ασθενούς και του θεραπευτή. 
  • Η εικονική πραγματικότητα και οι αναπαραστατικές διεργασίες. 
  • Η λειτουργία και η έκφραση του συναισθήματος. 
  • Το ερώτημα της αποτελεσματικότητας μίας θεραπείας η οποία διεξάγεται μέσω διαδικτύου.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις που εκφράστηκαν και οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, θα αποτελέσουν το υλικό ορισμένων συνεχόμενων αναρτήσεων στο πεδίο του Διαλόγου στην ιστοσελίδα. Επιθυμία της Επιτροπής Ιστοσελίδας και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή όλων των μελών της ΕΨΕ στον Διάλογο με σύντομα σχόλια, ερωτήματα, κριτικές ακόμη και βιβλιογραφικές παραπομπές.

Μία πρώτη σειρά σκέψεων και απόψεων που εκφράσθηκαν στις ημερίδες συζήτησης, αναφέρονται στο κείμενο που ακολουθεί. 

 

Κείμενο σε μορφή PDF

Η συζήτηση είνα ανοικτή και μπορείτε εάν θέλετε να συμμετάσχετε στέλνοντας ένα σχόλιο μέσα από το ακόλουθο πλαίσιο.

Το επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν επίσης σκέψεις και συμπεράσματα από την τρίτη συνάντηση της ομάδας εργασίας του Διαλόγου

Add comment


Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net