Σινεμα με τον Freud - Παρουσιασεις

Το Σινεμά με τον Φρόυντ διανύει τον τέταρτο κύκλο προβολών - συζητήσεων ταινιών από τον διαχρονικό και σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Σταδιακά, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας στιγμιότυπα από αυτές τις εκδηλώσεις.

Η επιτροπή κινηματογράφου 

 

 • "Το μικρό ψάρι” (2/4/17)

Στους ακόλουθους συνδέσμους παρατίθεται το υλικό που ακούστηκε στην προβολή και συζήτηση (2/4/17) της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη “Το μικρό ψάρι” (2014).

Προηγείται ο σχολιασμός της ταινίας από τον Νίκο Λαμνίδη και ακολουθούν αποσπάσματα από την συζήτηση που ακολούθησε, παρουσία και με την συμβολή του σκηνοθέτη.

Σχολιασμός από τον Νίκο Λαμνίδη

Συζήτηση

 

 • "Μιρουπάφσιμ" (26/3/17)

Στους ακόλουθους συνδέσμους παρατίθεται το υλικό που ακούστηκε στην προβολή και συζήτηση (26/3/17) της ταινίας των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα “Μιρουπάφσιμ” (1997).

Προηγείται ο σχολιασμός της ταινίας από την Αμίνα Μοσκώφ και ακολουθούν αποσπάσματα από την συζήτηση που ακολούθησε, παρουσία και με την συμβολή των δύο σκηνοθετών. 

Σχολιασμός από την Αμίνα Μοσκώφ

Συζήτηση (Χρήστος Βούπουρας, Γιώργος Κόρρας, Αμίνα Μοσκώφ)

 

 • "Ούτε γάτα ούτε ζημία" (12/3/2017)

Στους ακόλουθους συνδέσμους παρατίθεται το υλικό που ακούστηκε στην προβολή και συζήτηση (12/3/2017) της ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου “Ούτε γάτα, ούτε ζημιά” (1955). Προηγείται ο σχολιασμός της ταινίας από τον Ιάκωβο Κλεώπα (ψυχαναλυτή) και  την Μαρία Παραδείση (ιστορικό κινηματογράφου) και ακολουθούν αποσπάσματα από την συζήτηση που ακολούθησε γύρω από την ταινία.

Σχολιασμός από τον Ιάκωβο Κλεώπα (κείμενο)

Σχολιασμός από τον Ιάκωβο Κλεώπα (βιντεοσκόπηση)

Σχολιασμός από την Μαρία Παραδείση (βιντεοσκόπηση)

Συζήτηση (βιντεοσκόπηση)

 

 • "Δονούσα" (29/1/2017)

Στους ακόλουθους συνδέσμους παρατίθεται το υλικό που ακούστηκε στην προβολή και συζήτηση της ταινίας της Αγγελικής Αντωνίου “Δονούσα”(1992). Προηγείται ο σχολιασμός της ταινίας από τον ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο, ακολουθεί η παρέμβαση της Αγγελικής Αντωνίου και ακολουθούν αποσπάσματα της συζήτησης που έγινε με το κοινό, παρουσία της σκηνοθέτιδας  

Σχολιασμός από τον Σάββα Σαββόπουλο 

Σχολιασμός από την Αγγελική Αντωνίου

Συζήτηση

 

 • "Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων" 11/12/2016 

Στους ακόλουθους συνδέσμους  παρατίθεται το υλικό που ακούστηκε στην προβολή και συζήτηση (11/12/2016) της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη “Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων” (1999). Προηγείται ο σχολιασμός της ταινίας από τον Χάρη Μωρίκη και ακολουθούν αποσπάσματα από την συζήτηση που ακολούθησε γύρω από την ταινία, παρουσία του σκηνοθέτη. 

Σχολιασμός από τον Χάρη Μωρίκη (βιντεοσκόπηση)

Συζήτηση (βιντεοσκόπηση)

 

 • “Το Βλέμμα του Οδυσσέα” 31/1/2016

Στους ακόλουθους συνδέσμους, παρατίθεται το υλικό που ακούστηκε στην προβολή και συζήτηση (31/1/16) της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Το Βλέμμα του Οδυσσέα” (1995)  με δύο κείμενα, ένα σύντομο εισαγωγικό της Άννας Ποταμιάνου για την ταινία και η ομιλία του Κώστα Μπαζαρίδη μετά το τέλος της προβολής. Τέλος, παρουσιάζονται βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την συζήτηση που έγινε γύρω από την ταινία, με την παρουσία και την ουσιαστική συμβολή της Φοίβης Αγγελοπούλου.

Πέρα από τις εικόνες. Σκέψεις γύρω από το "Βλέμα του Οδυσσέα" του Θ. Αγγελόπουλου, Άννα Ποταμιάνου

Σχολιασμός της ταινίας το "Βλέμα του Οδυσσέα", Κώστας Μπαζαρίδης

Συζήτηση (βιντεοσκόπηση)

 

 • “Από τα κόκκαλα βγαλμένα" (22/11/2015)

Στους παρακάτω συνδέσμους παρατίθεται υλικό από την προβολή και συζήτηση (22/11/2015), παρουσία του σκηνοθέτη, της ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα 'Από τα κόκκαλα βγαλμένα' με το κείμενο- σχόλιο του Σωτήρη Μανωλόπουλου και το κείμενο της ομιλίας του Μιχάλη Πέτρου για την ταινία.

Σχόλιο, του Σωτήρη Μανωλόπουλου

Σχολιασμός της ταινίας από τον Μιχάλη Πέτρου

 

 • “Μπάυρον, Μπαλάντα ενός δαιμονισμένου" (18/10/2015)

Στους παρακάτω συνδέσμους παρατίθεται το υλικό που ακούστηκε στην προβολή και συζήτηση (18/10/2015), παρουσία του σκηνοθέτη, της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου 'Μπάυρον, Μπαλάντα ενός δαιμονισμένου' (1992) με ένα εισαγωγικό κείμενο της Μαρίας Χατζηανδρέου και την ομιλία του Κώστα Καπετανάκη για την ταινία.

Εισαγωγή, της Μαρίας Χατζηανδρέου

Σχολιασμός της ταινίας από τον Κώστα Καπετανάκη

 

 • "Ακαδημία Πλάτωνος" (8/2/2015) 

Στους ακόλουθους συνδέσμους παρατίθεται το υλικό που ακούστηκε στην προβολή και συζήτηση (8/2/2015) της ταινίας του Φίλιππου Τσίτου 'Ακαδημία Πλάτωνος' (2009), 

παρουσία του πρωταγωνιστή της ταινίας Αντώνη Καφετζόπουλου, με εισαγωγή της Μαρίας Χατζηανδρέου και την ομιλία του Φώτη Μπόμπου.

Εισαγωγή, της Μαρίας Χατζηναδρέου

Σχολιασμός της ταινίας από τον Φώτη Μπόμπο

 

 • “Ξενία" (11/1/2015)

Στους ακόλουθους συνδέσμους παρατίθεται υλικό που ακούστηκε στην προβολή και συζήτηση (11/1/2015), παρουσία του σκηνοθέτη, της ταινίας του Πάνου Κούτρα 'Ξενία' (2014) με το εισαγωγικό κείμενο του Σωτήρη Μανωλόπουλου και την ομιλία της Τέσσας Χατζηγιάννη. 

Εισαγωγή, του Σωτήρη Μανωλόπουλου

Σχολιασμός της ταινίας από την Τέσσα Χατζηγιάννη

Ομιλιες συνεδριων ΕΨΕ

Παρουσιάζονται κείμενα ομιλιών Συνεδρίων της Ελληνικής Ψυχαναλτυικής Εταιρείας. Σημειώνεται ότι τα κείμενα αυτά περιλαμβάνουν συνήθως κλινικό υλικό, το οποίο είναι απόρρητο. Τα κείμενα αυτά απευθύνονται αποκλειστικά στα μέλη και τους εκπαιδευόμενους της Εταιρείας.

"Από τη λογοκρισία της ερωμένης στο οιδιπόδειο σύμπλεγμα", Φ. Μπόμπος, Ντ. Πάντις. Συνέδριο ΕΨΕ 2016

Ο "Τρίτος" στην ψυχανάλυση (Πρόκειται για ένα μέρος της εισήγησης που παρουσιάστηκε στο 10ο Συνέδριο της ΕΨΕ "Το Οιδιπόδειο και τα Πεπρωμένα του", Αθήνα 26 και 27 Νοεμβρίου 2016. Με οδηγό μια κλινική περίπτωση, η σκέψη για την εισήγηση διαμορφώθηκε από κοινού σε ομάδα εργασίας, προπαρασκευαστική του συνεδρίου, στην οποία συμμετείχαν οι: Μ. Αράνο, Δ. Εμπέογλου, Δ. Καβαλιέρος, Π. Κεφάλας, Ε. Νικολοπούλου, Γ. Σταθόπουλος, Κ. Συντελή και Α. Τατέου, με συντονιστές τον Κ. Καπετανάκη και την Ι. Παναγιωτοπούλου-Αχειμάστου),

Επικαιροτητα

Σε αυτή την ενότητα προτείνονται θέματα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ψυχαναλυτική σκέψη,

καθώς και θέματα σύγχρονων προβληματισμών συναφών κλάδων γύρω από τα ζητήματα της ψυχικής υγείας και λειτουργίας.


 • Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και το Προσφυγικό Ζήτημα

  Ενημέρωση από την συμμετοχή της ΕΨΕ στην δράση των Γιατρών του Κόσμου στην Μόρια.

  2016 - Ιανουάριος 2017

 • Ψηφιοποιημένη Συλλογή της Αλληλογραφίας του Freud

 • H κόρη του Lucian Freud, Jane McAdam Freud παρουσιάζει την νέα της έκθεση με τίτλο, Object Authority. Η J. Freud είναι γλύπτρια, έχει ακολουθήσει ψυχαναλυτική εκπαίδευση από την οποία, όπως αναφέρει, εμπνέεται στην τέχνη της.

  Περισσότερα

 • "Saving Sigmund"

  Άρθρο του

  STAT NEWS

  στο site της ΙΡΑ αναφέρεται στο ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της προσπάθειας των ψυχαναλυτών να αναδείξουν την αξία της ψυχανάλυσης και της θέσης της στην σύγχρονη εποχή. Αυτό το θέμα προτείνεται σε ανοικτή συζήτηση και εδώ,

  στον Διαλογο

 • Το Τεύχος Δύο, του ηλεκτρονικού περιοδικού Psychoanalysis Today προτείνει μία σειρά άρθρων ψυχαναλυτών γύρω από το θέμα της βίας.

  Περισσότερα

 • .. βρίσκεται πέραν της μετατραυματικής διαταραχής. Ψυχίατροι και ψυχολόγοι που εργάζονται με τον προσφυγικό πληθυσμό, αναφέρουν περιπτώσεις παιδιών με τέτοιο βαθμό τραυματισμού που αισθάνονται ότι δεν υπάρχει όνομα να τις περιγράψουν. Εφηύραν τον όρο «σύνδρομο ανθρώπινης απόγνωσης ή καταστροφής» (human devastation syndrome).

  Περισσότερα

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net