Ψυχαναλυση και οικολογικη κριση

Η ψυχανάλυση ενώπιον της οικολογικής κρίσης.

Εισαγωγή Ανδρέας Γκορίνης

Αν ο κίνδυνος του πυρηνικού ολοκαυτώματος και η απειλή της τρομοκρατίας κυριάρχησαν στο δημόσιο διάλογο τα προηγούμενα χρόνια , η οικολογική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα έρχονται να προστεθούν στην ατζέντα των κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα σήμερα.

Ποια είναι η θέση της ψυχανάλυσης απέναντι σε αυτά τα ζητήματα όπου η εξωτερική πραγματικότητα κυριαρχεί στην αναλυτική συνθήκη - συχνά , με έναν κατακλυσμικό τρόπο- και επηρεάζει την ενδοψυχική δραστηριότητα τόσο του αναλυτή όσο και του αναλυόμενου;

Το ερώτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, τις εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΕΨΕ που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 29/11-1/12/2019 και θα έχει σαν θέμα: « Οι περιπέτειες της Ψυχανάλυσης στον κόσμο του σήμεραª

Σε ότι αφορά το ζήτημα της οικολογικής κρίσης, οι ψυχαναλυτές δεν είναι αρμόδιοι να αποφανθούν αν οι ραγδαίες μεταβολές που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες στο κλίμα είναι προϊόν -και μόνον- της ανθρώπινης δραστηριότητας ή εντάσσονται σε έναν κύκλο εναλλαγών που χαρακτηρίζουν τη «συμπεριφοράª της φύσης. Μπορούν όμως να διερευνήσουν πώς η ανθρώπινη συμπεριφορά, ατομική και συλλογική, συμβάλλει στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και αντίστροφα. Μπορούν να μελετήσουν φαινόμενα ατομικής ή συλλογικής άρνησης και απάθειας μπροστά στη συντελούμενη καταστροφή και να αναδείξουν αμυντικές κινήσεις και άγχη που υποβόσκουν κάτω από αυτή την άρνηση και απάθεια.

Πρόσφατα η Ψυχαναλυτική Εταιρεία των Παρισίων (SPP) διοργάνωσε ημερίδα για την οικολογική κρίση, ενώ το Νοέμβριο του 2019 η Ιταλική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (SPI) διοργανώνει στη Ρώμη διεθνές συνέδριο με θέμα «Κλιματική αλλαγή, ανησυχίες και μορφές άρνησηςª.

Ένα εξέχον μέλος της SPI, ο δρ Cosimo Schinaia ,δημοσίευσε στο IJPs (vol 100, 2, 272-286 ,2019) ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Respect for the Enviroment Psychoanalytic considerations on the ecological crisis».

Ο Cosimo Schinaia είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, διδάσκων αναλυτής της SPI και της ΙPA , διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής της Genova και συγγραφέας του βιβλίου «Psychoanalysis and Architecture: the inside and the outsideª που κυκλοφόρησε το Μάϊο του 2016 από τις εκδόσεις Karnac.

Tα μέλη της επιτροπής ιστοσελίδας και ηλεκτρονικών εκδόσεων της ΕΨΕ ζήτησαν από το συνάδελφο Δημήτρη Μαλιδέλη , κλινικό ψυχολόγο, ψυχαναλυτή, μέλος της ΕΨΕ και της ΙΡΑ , να συνομιλήσει με τον Cosimo Schinaia. H συνομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τον Αύγουστο του 2019 και έχουμε τη χαρά να σας την παρουσιάσουμε σήμερα στα Ελληνικά και στα Ιταλικά.

Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνέχιση της συνομιλίας αυτής μέσω των δικών σας σχολίων.

Τα μέλη της επιτροπής ιστοσελίδας και ηλεκτρονικών εκδόσεων απευθύνουν θερμές ευχαριστίες:

  • στον dr Cosimo Schinaia για την προθυμία του να συνομιλήσει με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας
  • στο συνάδελφο Δημήτρη Μαλιδέλη για το χρόνο και τον κόπο που κατέβαλε, προκειμένουν να κάνει τη συνέντευξη αυτή αλλά και να μεταφράσει και να επιμεληθεί το κείμενο που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

 

13ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας - Οι περιπέτειες της ψυχανάλυσης στον κόσμο του σήμερα
Δελτίο εγγραφής στο Συνέδριο και συμμετοχής στα Εργαστήρια
 
Το Δελτίο μπορεί να συμπληρωθεί μετά την ολοκλήρωση της προεγγραφής στο συνέδριο
The maximum file size is 3mb (jpg, jpeg, png, pdf, doc, docx)
The maximum file size is 3mb (jpg, jpeg, png, pdf, doc)
Σημείωση : 
Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (ΕΨΕ) συλλέγει τα παραπάνω δεδομένα σας με σκοπό την καταγραφή της δήλωσης συμμετοχής σας στη συγκεκριμένη επιστημονική εκδήλωση, για την τιμολόγηση και την έκδοση του νομίμου παραστατικού σε περίπτωση καταβολής δικαιώματος εγγραφής/συμμετοχής, για την επικοινωνία σε σχέση με ζητήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη εκδήλωση καθώς και για την αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της βεβαίωσης παρακολούθησης. Η παραπάνω επεξεργασία των δεδομένων σας βασίζεται στην μεταξύ μας συμφωνία για εγγραφή σας στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
 
Εάν δεν είστε εγγεγραμμένοι στη λίστα παραληπτών των ηλεκτρονικών ενημερώσεων της ΕΨΕ και δεν μας δηλώσετε σχετική επιθυμία κατωτέρω, η ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους παραπάνω σκοπούς που αφορούν την συγκεκριμένη επιστημονική εκδήλωση.
 
Εάν δεν έχετε εγγραφεί και επιθυμείτε να λαμβάνετε τις ηλεκτρονικές ενημερώσεις της ΕΨΕ, ακολουθείστε τον σύνδεσμο: εγγραφή στο Newsletter της ΕΨΕ
 

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από την ΕΨΕ παρακαλούμε ενημερωθείτε στον σύνδεσμο.

NAI OXI
A. Διάλογος επί της εισήγησης του G. Kohon (Αγγλικά χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση) B. Διάλογος επί της εισήγησης του Χ. Ζερβή C. Διάλογος επί της συζήτησης των Ν. Κουρέτα & Σ. Μητροσύλη
A. Σχέσεις ‘Δια-Μέσου’: Επαναδιαπραγμάτευση των Πρωταρχικών Φαντασιώσεων και της Παιδικής Σεξουαλικότητας - Ι. Παναγιωτοπούλου, Δ. Εμπέογλου, Δ. Καβαλιέρος B. Η Θεωρία και η Κλινική του Ψυχαναλυτικού Πεδίου - Ν. Κουρέτας & Δ. Μαλιδέλης C. Συζήτηση Κλινικής Περίπτωσης - Μ. Μιχαλέλη & G. Kohon (Αγγλικά χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση)
A. Διάλογος επί της εισήγησης της Α. Ασέρ B. Διάλογος επί της εισήγησης του Σ. Στυλιανίδη C. Η σημασία Ομαδικών-Συλλογικών Εκφάνσεων για την Ψυχαναλυτική Πράξη και Θεωρία - Α. Μπεράτη, Δ. Μυλωνά, Ν. Τζαβάρας D. Σωματικές Εκδηλώσεις στη Σχέση με τον Αναλυτή: η Σύγχρονη Αναλυτική Πράξη. «Τα Φτερά του Έρωτα» - Ντ. Πάνιτς, Φ. Μπόμπος, Π. Καπνουτζή, Μ. Μιχαλέλη, Στ. Παρασκευά, Α. Τατέου, Μ. Χατζηανδρέου

ΔΗΛΩΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΕΨΕ γνωστοποιεί στους συμμετέχοντες ότι οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα ή προσωπικά δεδομένα και ότι απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή, διάδοση, κοινοποίηση, δημοσιοποίηση και αποκάλυψη σε τρίτους καθώς και η χρήση και εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο των εισηγήσεων και του περιεχομένου αυτών (π.χ. μελέτες, δεδομένα, λοιπό υλικό), εκτός αν ληφθεί η απαιτούμενη συγκατάθεση. Η εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα αυτή επιβάλλεται ασχέτως του τρόπου με τον οποίο οι σχετικές πληροφορίες περιέλθουν σε γνώση των συμμετεχόντων (προφορικά, εγγράφως, ηλεκτρονικώς).

Συναινώ

13o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

με θέμα:

Οι περιπέτειες της ψυχανάλυσης στον κόσμο του σήμερα

29 Νοεμβρίου έως 01  Δεκεμβρίου 2019

Αφίσα

3η Ανακοίνωση Πρόγραμμα

Program of the 13th HPS Conference
Registration form of the 13th HPS Conference

2η ανακοίνωση - Ελληνικά / English / French

 297

 

Πληροφορίες για την Συµµετοχή και την Εγγραφή
στο 13ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ
Α. Γενική είσοδος : Προεγγραφή έως και 14 Οκτωβρίου : 75 ευρώ
Εγγραφές από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την ηµέρα του Συνεδρίου : 90 ευρώ

Β. Εκπαιδευόµενοι ΕΨΕ : Προεγγραφή έως και 14 Οκτωβρίου: 45 ευρώ
Εγγραφές από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την ηµέρα του Συνεδρίου : 55 ευρώ

Γ. Εκπαιδευόµενοι άλλων εταιρείων : Προεγγραφή έως και 14 Οκτωβρίου: 50 ευρώ
Εγγραφές από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την ηµέρα του Συνεδρίου : 60 ευρώ

Η δυνατότητα εγγραφής µειωµένου κόστους προϋποθέτει την προσκόµιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών, επισυναπτόμενα στην ειδική θέση της ηλεκτρονικής φόρμας εγγραφής ή αποστέλλοντάς τα στην διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Μπορεί να αποσταλεί από την Γραµµατεία των Εταιρειών των εκπαιδευόµενων σχετική βεβαίωση µε συνολική κατάσταση των ονοµάτων των συµµετεχόντων στο συνέδριο, εφ’ όσον έχει γίνει η τραπεζική συναλλαγή.

Δ. Φοιτητές : Προεγγραφή έως και 14 Οκτωβρίου: 30 ευρώ
Εγγραφές από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την ηµέρα του Συνεδρίου : 40 ευρώ

Η δυνατότητα εγγραφής φοιτητών, προϋποθέτει την προσκόμιση της φοιτητικής τους ταυτότητας επισυναπτόμενη στην ειδική θέση της ηλεκτρονικής φόρμας εγγραφής ή αποστέλλοντάς τη στην διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Σηµείωση :
Προβλέπεται περιορισμένος αριθμός προ- και εγγραφής φοιτητών με χαμηλό κόστος συµµετοχής (30 ή 40 ευρώ) στο Συνέδριο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΟΙ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ γίνονται με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα έξοδα μεταφοράς χρημάτων θα βαρύνουν τον εντολέα. Το ποσό της εγγραφής πρέπει να είναι στο ακέραιο, όσο αναφέρεται στην αντίστοιχη κατηγορία.

GR81 0140 1940 1940 0200 2000 156 - Alpha Bank
GR39 0171 5220 0065 2214 4057 757 - Τράπεζα Πειραιώς
GR14 0110 1390 0000 1390 0334 130 - Εθνική Τράπεζα

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Είναι απαραίτητο στα στοιχεία της κατάθεσης να αναφέρεται: το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα και να γράφεται 13ο Συνέδριο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Κατά την προσέλευσή σας στον συνεδριακό χώρο, µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προεγγραφής/εγγραφής, θα παραλάβετε τον φάκελο του συνεδρίου µε το σχετικό υλικό και την ατοµική ετικέτα ονόµατος.

Η ατοµική ετικέτα ονόµατος είναι απαραίτητη για την είσοδο στους χώρους του Αμφιθεάτρου και των Εργαστηρίων του Συνεδρίου.

Συµµετοχή στα Εργαστήρια του Συνεδρίου :
Η δήλωση συµµετοχής στα Εργαστήρια στα οποία θα θέλατε να λάβετε µέρος, θα πρέπει να γίνει στην ειδική θέση της ηλεκτρονικής φόρμας εγγραφής ή µέσω e-mail (στην διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) ή την ημέρα του Συνεδρίου. Σε ορισμένα εργαστήρια θα υπάρχει ανώτατο όριο αριθμού συμμετεχόντων, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στα Αγγλόφωνα εργαστήρια ΔΕΝ θα έχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Μετά την λήξη του συνεδρίου θα σας αποσταλεί ηλεκτρονικά το ερωτηµατολόγιο αξιολόγησης των εργασιών του 13ου Συνεδρίου, το οποίο µπορείτε να συµπληρώσετε ανώνυµα. Οι απόψεις σας για τις επιστηµονικές εκδηλώσεις της ΕΨΕ είναι ιδιαίτερα σηµαντικές και θα σας παρακαλούσαµε να διαθέσετε αυτόν τον χρόνο απαντώντας στα ερωτήµατα του ερωτηµατολόγιου.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Οι βεβαιώσεις παρακολούθησης θα αποσταλούν ηλεκτρονικά µετά την συµπλήρωση του ερωτηµατολόγιου αξιολόγησης.

 

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net