Βιβλιο του μηνα

Το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ είναι μια νέα στήλη στην Ιστοσελίδα της ΕΨΕ. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και παρουσίαση σημαντικών βιβλίων που μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Τα βιβλία αυτά είναι κατά κανόνα σπάνια. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη της ΕΨΕ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Loewald, W., Hans (1980): Papers on Psychoanalysis, Yale University Press.

PHOTO

Ο τόμος αυτός περιέχει τα πιο σημαντικά κείμενα του H.Loewald, Αμερικανού ψυχαναλυτή και θεωρητικού ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ψυχαναλυτές των ΗΠΑ, με σημαντική συμβολή στην επανεξέταση της φροϋδικής μεταψυχολογίας, και στην ανάπτυξη της θεωρίας των αντικειμενοτρόπων σχέσεων, στη διυποκειμενική και σχεσιακή ψυχαναλυτική θεωρία.

Ο Loewald μελέτησε την έννοια της εσωτερίκευσης ως βασικής λειτουργίας του ψυχισμού, έδωσε έμφαση στην προοιδιποδειακή περίοδο της ζωής και περιέγραψε τη σημασία της για την ανάπτυξη πολλών ψυχοπαθολογικών αστερισμών. Ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα που περιέχονται στον τόμο αυτό αφορά τη Θεραπευτική δράση της Ψυχανάλυσης. Στο κείμενο αυτό ο Loewald επιβεβαίωσε  τη φήμη του ως ενός αναθεωρητή της κλασσικής ψυχανάλυσης, τονίζοντας την πραγματικότητα της ψυχαναλυτικής διαδικασίας και περιγράφοντας την ταυτόχρονη συνδημιουργία των αναλυτικών δεδομένων από τη δυάδα αναλυτή-αναλυόμενου.

Hans W. Loweald (1906-1993)

Αμερικανός, γερμανικής καταγωγής, ψυχαναλυτής και φιλόσοφος. Σπούδασε Ιατρική και φιλοσοφία ( μαθητής του Μ. Heidegger) στη Γερμανία. Ολοκλήρωσε τις ιατρικές σπουδές του στη Ρώμη όπου και εργάστηκε ως ψυχίατρος. Το 1939 μετοίκησε στις ΗΠΑ όπου και ήρθε σε επαφή με τα κείμενα του Φρόιντ. Διετέλεσε καθηγητής Ψυχιατρικής στο Yale University και διδάσκων αναλυτής στο Western New England Institute of Psychoanalysis.