Βιβλιο του μηνα

Το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ είναι μια νέα στήλη στην Ιστοσελίδα της ΕΨΕ. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και παρουσίαση σημαντικών βιβλίων που μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Τα βιβλία αυτά είναι κατά κανόνα σπάνια. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη της ΕΨΕ.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Joseph Sandler & Anna Ursula Dreher: What Do Psychoanalysts Want? The Problem of Aims in Psychoanalytic Therapy. Routledge publ., 2006

joseph sandler

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο ζήτημα του σκοπού της ψυχανάλυσης όπως το αντιμετωπίζουν οι ψυχαναλυτές. Ειδικότερα , ξεκινώντας από την υπόθεση ότι η ψυχαναλυτική εργασία έχει συγκεκριμένους σκοπούς, οι συγγραφείς επιχειρούν να εξετάσουν σε βάθος τα βασικά συστατικά της πολύπλοκης διαδικασίας της ψυχανάλυσης και να περιγράψουν πώς οι απόψεις των ψυχαναλυτών ,σε σχέση με το τι κάνουν με τους ασθενείς τους, άλλαξαν κατά τη διάρκεια της ιστορικής πορείας της ψυχανάλυσης. Αν ο αρχικός σκοπός της ψυχαναλυτικής εργασίας ήταν η απαλλαγή του ασθενούς από τα συμπτώματά του , προοδευτικά , ο σκοπός της ψυχανάλυσης μεταβλήθηκε και κατέτεινε στην απόκτηση της εναισθησίας και την εσωτερίκευση της ικανότητας για αυτοπαρατήρηση και αυτοανάλυση.

Ο πρόλογος του βιβλίου έχει γραφτεί από τον Arnold Cooper.

Περιεχόμενα:

  • Introduction
  • Freud’s view on aims
  • The early Freudians in the 1920’s
  • Consolidation in the pre-war decade
  • The emigration of analysts and a period of transition
  • The 1950s and the widening -scope discussions
  • Heightening tensions
  • The 1970s and the flowering of pluralism
  • Pragmatism and integration in contemporary psychoanalysis
  • A framework for thinking about aims

Josepf Sandler (1927-2006)

Γεννήθηκε στην Νότια Αφρική την οποία εγκατέλειψε λόγω του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων. Σπούδασε ψυχολογία στο Λονδίνο και έκανε την ψυχαναλυτική εκπαίδευσή του στη Βρετανική Ψυχαναλυτική Εταιρεία της οποίας διετέλεσε διδάσκων αναλυτής.

Το 1989 εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης.

Επιλεγμένη εργογραφία:

-Projection, Identification, Projective Identification, Routledge 1988.

- The Patient and the Analyst, Routledge 1992.

- Understanding Mental Objects, Routledge 1995.

-Freud’s Models of the Mind, Routledge, 1997.

Anna Ursula Dreher

Γερμανίδα ψυχαναλύτρια, καθηγήτρια ψυχολογίας και ψυχανάλυσης στα πανεπιστήμια του Αννόβερου και του Γκίσσεν. Μέλος της Γερμανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Εργάζεται ιδιωτικά στη Φραγκφούρτη.