Βιβλιο του μηνα

Το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ είναι μια νέα στήλη στην Ιστοσελίδα της ΕΨΕ. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και παρουσίαση σημαντικών βιβλίων που μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Τα βιβλία αυτά είναι κατά κανόνα σπάνια. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη της ΕΨΕ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021
FREUD : LIVING AND DYING
By MAX SCHUR
New York, 1972: International Universities Press

AVT Max Schur 1155

 

Ο S. Freud πέθανε τα ξημερώματα της 23ης Σεπτεμβρίου 1939 στο Λονδίνο. Δύο ημέρες πριν το θάνατό του εξαντλημένος από τους πόνους που του προκαλούσε ο καρκίνος της άνω γνάθου, ζήτησε από τον προσωπικό γιατρό και φίλο του Max Schur να τηρήσει τη συμφωνία που είχαν κάνει πριν δέκα χρόνια : « Θυμάστε Schur το ‘συμβόλαιό’ μας να μη με αφήσετε αβοήθητο όταν θα έρθει η ώρα; Τώρα πιά βασανίζομαι μόνο, δεν έχει νόημα…». Ο Schur ,με τη σύμφωνη γνώμη της Anna Freud, χορήγησε στο Freud μορφίνη προκειμένου να απαλύνει τους πόνους του και να του χαρίσει λίγες ώρες γαλήνιου ύπνου.

Οι δραματικές τελευταίες στιγμές του Freud περιγράφονται στο τρίτο μέρος του βιβλίου του Max Schur, Freud : Living and Dying που εκδόθηκε το 1972 από τον εκδοτικό οίκο International Universities Press. Πρόκειται για μια ‘βιογραφική μελέτη’, σύμφωνα με το συγγραφέα, επικεντρωμένη στις μεταβαλλόμενες στάσεις του Freud απέναντι στη ζωή και στο θάνατο, όπως αυτές αποκαλύπτονται από τη ζωή, το έργο και την αλληλογραφία του ιδρυτή της Ψυχανάλυσης.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας επιχειρεί μια ανασκόπηση της ζωής του Freud ως τις αρχές του 20ου αιώνα και ανασκευάζει τις υποθέσεις του Jones σχετικά με την πιθανότητα να υπέφερε ο Freud από καρδιακή νεύρωση, προτείνοντας την υπόθεση ενός ήπιου εμφράγματος του μυοκαρδίου ως αιτία των στηθαγχικών κρίσεων και των αρρυθμιών του.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας ασχολείται με τις επίμονες ιδέες του Freud σχετικά με το θάνατό του που τον κατέτρεχαν για μεγάλο μέρος της ζωής του. Ο Schur προτείνει την υπόθεση ότι αυτές οι ιδέες αποτελούν τα φαντάσματα της σχέσης του Freud με το Fliess που έληξε το 1904 με την ολοκλήρωση της αυτοανάλυσης του Freud. Επιπλέον, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην έννοια της ενόρμησης θανάτου, μέσα από τη μελέτη των έργων του Freud μετά το 1920.

MAX SCHUR (1897-1969)
Ο Max Schur γεννήθηκε το 1897 στο Stanislaw της Γαλικίας. Μετοίκησε μαζί με την οικογένειά του στη Βιέννη το 1914. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε τις διαλέξεις του Freud και είχε μια μακρά ανάλυση με την Ruth Brunswick, μαθήτρια και συνεργάτιδα του Freud. Έγινε δεκτός για ψυχαναλυτική εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Εταιρεία της Βιέννης.

Το 1929, έγινε ο προσωπικός γιατρός του Freud και της οικογένειάς του την οποία ακολούθησε στο Λονδίνο. Ήταν αυτός που έμεινε στο πλευρό του Freud μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Μετά το θάνατο του Freud εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη και το 1953 έγινε καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο και διδάσκων αναλυτής του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης. Έγραψε σειρά ψυχαναλυτικών βιβλίων και άρθρων σχετικών με το σχηματισμό των συμπτωμάτων, την ανάπτυξη των συναισθημάτων και τη μεταψυχολογία της σωματοποίησης.
Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1969.