Βιβλιο του μηνα

Το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ είναι μια νέα στήλη στην Ιστοσελίδα της ΕΨΕ. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και παρουσίαση σημαντικών βιβλίων που μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Τα βιβλία αυτά είναι κατά κανόνα σπάνια. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη της ΕΨΕ. 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

Wallerstein, S. Robert (1998):  Lay Analysis : Life Inside the Controversy, NJ: Analytic Press.

PHOTO w 

Το βιβλίο αυτό είναι η συναρπαστική αφήγηση μιας κρίσιμης καμπής στην θεσμική ιστορία της διεθνούς ψυχανάλυσης. Το 1985, τέσσερις ψυχολόγοι που εκπροσωπούσαν τον Ψυχαναλυτικό Τομέα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ομοσπονδίας, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Ένωση(ΙΡΑ), την Αμερικανική Ψυχαναλυτική Ένωση (ApsaA) και τα Ψυχαναλυτικά Ινστιτούτα της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου Columbia. Η καταγγελία αφορούσε την άρνηση των εναγομένων να δεχτούν για ψυχαναλυτική εκπαίδευση επιστήμονες που δεν είχαν ιατρική εκπαίδευση.

Το ζήτημα αυτό απασχολούσε επί δεκαετίες την Ψυχαναλυτική Κοινότητα. Ο Freud (1926) είχε πάρει ξεκάθαρη θέση και είχε υποστηρίξει τη δυνατότητα ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης σε μη γιατρούς. Ωστόσο η ApsaA , η οποία είχε αποσπάσει, απειλώντας με απόσχιση, προνόμια πλήρους αυτονομίας από την ΙΡΑ, είχε διατηρήσει το embargo σε μη γιατρούς και σε ινστιτούτα που δέχονταν ψυχολόγους ή κοινωνικούς λειτουργούς για ψυχαναλυτική εκπαίδευση.

Η δικαστική διαμάχη η οποία κράτησε περίπου τρία χρόνια και χαρακτηρίστηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις, έληξε το 1988, με αμοιβαίους συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Έτσι το 1990, νέοι Αμερικανοί  αναλυτές που δεν είχαν ιατρική εκπαίδευση συμπεριελήφθησαν στους καταλόγους της ΙΡΑ.

Ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν τα χρόνια αυτής της δικαστικής διαμάχης, πρόεδρος της ΙΡΑ και συνέβαλλε με αποφασιστικό τρόπο στην επιτυχή κατάληξή της. Το λεπτομερές χρονικό αυτής της ιστορίας, έτσι όπως την έζησε ο ίδιος, περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο μελέτης για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της σύγχρονης θεσμικής  ψυχανάλυσης.

Robert Wallerstein (1921-2014)

Αμερικανός ψυχαναλυτής , πολωνικής καταγωγής. Γεννήθηκε στο Βερολίνο και σε ηλικία δύο ετών μετακινήθηκε μαζί με την οικογένειά του στις ΗΠΑ.

Εκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Menninger του Κάνσας του οποίου διετέλεσε διευθυντής ερευνών. Ήταν καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του San Fransisco και διδάσκων αναλυτής στο Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο της ίδιας πόλης. Διετέλεσε πρόεδρος της ΙΡΑ. Ο Wallerstein διακρίθηκε για τα ηγετικά προσόντα του και την ικανότητά του να διευθετεί συγκρούσεις που απείλησαν με ρήξη την ενότητα της διεθνούς ψυχαναλυτικής κοινότητας.

Τιμήθηκε με το Sigourney Award, το 2001.

Πέραν του παρουσιαζόμενου βιβλίου έχει γράψει:

- Forty-two Lives in Treatment: a Study of Psychoanalysis and Psychotherapy( 1986), Guilford Press.

-  Becoming a Psychoanalyst: a Study of Psychoanalytic Supervision(1981), Int. Universities Press.

- The Common Ground of Psychoanalysis (1992)Jason Aronson publ.